Játékélmény || Mass Effect Trilogy

szombat, október 17, 2015

A Mass Effect tipikus az a fajta játék ami esetében ha elolvasol egy leírást róla nem biztos hogy lányként kedvet fogsz kapni hozzá. Miért gondolom így? Hát mert neki kezdesz olvasni és ezt látod benne hogy egy alternatív jövőben játszódik, fő témája hogy mentsük meg a világot rengeteg lőszer és fegyver segítségével a tetejében Tömegrelék és a drága hajónk, a Normandy segítségével ugrálunk a Tejútrendszer egyik távoli pontjából a másikba. Valljuk be, nem egy The Sims 4 leírás. És valljuk be azt is hogy nem keltettem úgy igazán fel egy lány érdeklődését sem a játékkal. Azonban, a BioWare játékoknak van egy nagyon jó szokása, hogy bár a történet első olvasásra nem nekünk való, de ahogy elindítjuk a játékot rögtön bele szeretünk. Nem csak az hogy megalkotható a női Shepard karakter, hanem külön kialakított a Bioware külön románc lehetőséget amiket valószínű a lányok már sokkal jobban fognak élvezni mint a fiúk! Kompenzál ez a játék, az biztos! :D
"Ezért szeretel veletek lógni, miért lőnénk le valakit egyszer, ha lelőhetünk 46-szor." - Wrex
Ha a játékra akarnék kitérni, talán az egyik legjobb szerepjáték amivel életembe játszotta, pedig a Dragon Age - Orgins-t nehéz felülmúlni.
Maga a játék egy három részes trilógia, amelynek a főszereplője Shepard, a Normandy hajó parancsnoka, aki a legelső rész kezdetén épp az Éden Egyesre tart egy küldetés miatt, amikor aggasztó üzeneteket kapnak. Nem segít a helyzeten hogy a hajón tartózkodik akkor egy Fantom is. Később kiderül hogy ő azért van ott hogy Shepardot szemmel tartsa ugyanis belőle akarják az első emberi Fantomot. Azonban az Éden Egyesen több problémával is szembe találja magát. Kezdetnek kiderül hogy egy Protián jeladó van ott, amiről eddig senki sem tudott, majd kiderül hogy a Fantom, Saren valójában a rossz oldalon áll. Konkrétan az első rész főellensége lesz, aki a legvégén ha elég Példakép ponttal rendelkezünk akkor jó útra téríthetünk így magától vett véget életének. Saren azért volt veszélyes mert egy Kaszás technológiával ellátott hajója volt a Fejedelem, ami képes volt a sutykolásra vagyis képes volt az emberek agyát teljesen irányítása alá vonni.


Mass Effect 1:
Történetünk kezdetét a post elején már leírtam, de akkor ugorjunk neki. Az első rész úgy kezdődik hogy épp a Normandy fedélzetén tartozkodunk, ugyan akkor még Anderson Kapitányé a hajó, de már akkor tisztelik Shepardot a többiek. Azonban a Normandy fedélzetén ezúttal egy Fantom is tartozkodik ami igazán aggasztja a legénységet is. Anderson nem sokkal később hívatja karakterünket, Shepardot magához a következő küldetés miatt, ahol elmondja hogy azért van a Fantom a fedélzeten hogy megnézze hogy alkalmas jelölt e Shepard az első emberi fantom címre. A küldetés során azonban próblémák akadnak hisz kiderül hogy Éden Egyesen van egy Protián jeladó, és Saren (a már korábban említett Fantom) azzal a szándékkal érkezett valójában hogy elárulja a Tanácsot és az egész galaxist. A küldetés azonban nem sikerül neki, hisz megakadályozzuk, azonban kapcsolatba kerülönk a Protián jeladóval ami egy figyelmeztetés szerű látomást éget bele Shepard agyába miszerint: A Kaszások érkeznek és elpusztítják az egész galaxist.
Az első részben azonban nem a Kaszások lesznek a legnagyobb próblémája Shepardnak hanem Saren és a Fejedelm.

Karakterek:
Ashley Willams és 
Kaidan Alenko: Azért vettem őket egy kalap alá, hisz nyugodtam mondhatjuk hogy "Amíg az egyik él, addig a másik nem tud." Sajnos ezt így van, a játék mély pontja amikor választani kell hogy melyiküket hagyjuk meghalni.
Garrus Vakarian: Garrus egy turián, lecsúszott F-Véd tiszt, aki segíteni akar nekünk annak bebizonyításában hogy Saren már nem a jó oldalon áll, és ezzel együtt Garrust megkapjuk végig a három rész alatt társnak.
Tali'Zorah nar Rayya: Tali egy kvári tudós, pontosabban egy mérnöki zseni. Az ő bizonyítékainak hála leszünk képesek elhihtetni a Tanáccsal hogy Saren már nem érdemli meg a Fantom rangot.
Urdnot Wrex: Wrex egy nagyon erős krogán fejvadász. A három rész alatt csak az egyben lehet a társad, azonban találkozunk vele a kettőben és az egyben is, sőt az egyben a Citadel DLC alattt egy rövid időre társul hozzád.
Liara T'Soni: Liara egy aszári tudós, aki azért különleges mert Benezia mátriárkának a lánya, aki Saren egyik partnere. Liara az első rész mellett még a harmadik részben lesz csapattársad.

Véleményem:
Történet: 
►A bátyámmal az első részt csak a "bűntetésnek" hívjuk hisz konkrétan így érezzük a végig játszását neki. Nagyon vontatott maga a történet, lassan indulnak be az események és egyáltalán nem izgalmas. Azonban vannak neki természetesen pozítivumai is, pl hogy megéri végig játszani mert mire eljutunk a harmadik részig kerek törénetünk lesz.
Grafika: ► Egy 2007-es játékról van szó, aminél akármilyen jó géped van akad mint az állat. Hihetetlen hogy a harmadik rész akadás nélkül elmegy, az egy meg néha össze vissza akad. És természetesen mivel mint említettem nem egy vadonat új játék, így a grafikája se valami gyönyörséges, viszont a korához képest egynek elmegy.

Mass Effect 2:
A Mass effect 2 az egynek a folyatása. Shepardot elküldték a Gethek után, azonban egyszer csak megjelenik egy hajó és elpusztítja a Normandyt. Shepardnak még sikerül többeket kimenekítenie, azonban ő maga az űrben vesz és agyhalott állapotba kerül. Azonban a Lázár projekt által visszahozza a Cerberus az élők sorában, ahol találkozunk a Rejtőző fickóval, aki elárulja Shepardnak hogy a Begyűjtök több helyen is megjelentek, és ahol megjelentek onnan eltűnt mindenki és megkéri hogy segítsen nekik megállítani a Begyűjtöket. Természetesen Shepard belemegy ebbe.

Új karakterek:
Miranda Lawson: Miranda a Cerberus egyik leglojálisabb ügynöke, akinek a génjeit felturbozták hogy sokkal jobb legyen mint bármely más ember. Vagy egy húga, Oriana, akit ő mentett meg az apjától és helyeztetett el egy kedves családnál.
Jacob Taylor: Jacob egykor a Szövetség oldalán állt, ám átállt a cerberushoz. Azonban a harmadik részben ő is és Miranda is otthagyják a Cerberust és a Szövetségnek segítenek inkább megmenteni a világot a Kaszásoktól.
Jack: Egy Cerberus kísérleti alany, akin már gyerekkora óta folyik a kísérletezés hogy minél erősebb biotikust hozzanak létre belőle. Személyiségén ez meg is látszódik, nagyon nehezen nyit az emberek felé, női karakterektől eltérően nagyon trágár beszédstílusa van.
Mordin Solus: Mordin egy szalári tudós, akinek a fő szakterülete a génfalóra terjed ki. A harmadik részben is csatlakozik egy rövid ideig a Normandy fedélzetére, de csak mint tudós és nem mint csapattárs.
Thane Krios: Egy drell bérgyilkos, akinek a személyisége inkább hasonlít egy kicsukott kiscicára mint egy bérgyilkosra. Amikor csatlakozik a csapathoz mondja el hogy valójában halálos beteg. A harmadik részben bizonyos DLC-k kapcsán egy rövid időre megjelenik és hős lesz belőle.
Samara: Egy aszári igazságosztó, hatalmas biotikus képességgel. Élete egyik lánya körül forog, hogy megtalálja és megölje őt.
Légió: Légió a játék végén csatlakozik csak a nagy csapathoz. Érdekessége hogy ő egy Geth, azonban teljesen tudatáraébredt geth, aki szintén csatlakozik a harmadik részhez és akárcsak Thaneből, belőle is hős lesz.
Zaeed Massani: DLC során kerül a csapatba, semmilyen küldetést nem kell megcsinálni hogy csapatunk tagja legyen, csak az Omegán beszélni kell vele és már a Normandy fedélzete is pakol. Kegyetlen és irgalmatlan fejvadász, akinek életcélja a Kék Napok zsoldoscsapat vezérét megölni.
Katsumi Goto: Szintén DLC-s csapattárs. Egy mestertolvaj, akivel a Fellegvárban találkozhatunk és egy különleges feladattal bízza meg Shepardot hogy szerezze vissza az emlékekkel teli Szürke Dobozát.

Vélemény:
Történet: ► Az egyhez képest kevésbé vontatottabb és sokkal izgalmasabb a játék története, emellett rengeteg társat kapunk, ezáltal nőnek azok száma akikkel románcozni is lehet természetesen. 
Grafika: ► A grafikai rengeteget javult, majdnem olyan szép mint a háromé.

Mass Effect 3:
A történet úgy kezdődik hogy a Kaszások kezdik ellepni a galaxist, a jóslatra pedig, amit Shepard annyira mondogatott senki sem figyelt, egészen addig amíg késő nem lett. Jelenleg Shepard házi őrizetbe van a a második részben történtek miatt. Azonban amikor hírt kapnak hogy több kolónia teljesen elnémult, kezdenek észhez térni, és a Földi tanács magához hívatja Shepardot hogy segítsen nekik, azonban késő, mert a Kaszások elérik a Földet és Shepardnak menekülnie kell. Anderson még mielőtt ismét katonának nyilvánítja Shepardot elmondja hogy tekintse fő feladatának a galaxis népei összehozását, és hogy egy együttes hatalmas támadó flottát hozzanak létre. Shepard pedig eszerint jár el, még ha hatalmas áldozatokat is kell fizetnie ezért sokszor.
A játék komolyságát pedig a Citadel DLC próbálja oldani, ami egy lehetőség arra hogy az utolsó nagy küldetés előtt kieressze a gőzt az egész banda. A DLC alatt összehívhatod az egész brancsot (már aki túlélte) és rendezhetsz egy partyt ami rengeteg vicces pillanatot fog majd okozni mindenkinek.

Új karakterek:
EDI: EDI eddig a Normandy mesterséges intelligenciája volt, azonban sikeresen beleköltözik az ÉVA nevezetű robotba, így a csapattársa is lesz. Mindemellett amennyiben Shepard is támogatja őket, Joker barátnője is lesz egyben.
James Vega: James a Szövetség egyik lenyűgöző katonája, akivel eleinte konfliktusok alakulnak ki, mert ő határozottan ellen van hogy az elején csak úgy lelépjünk a Földről.
Javik: Az egyik DLC kapcsán kapjuk meg Javikot mint társ. Érdekessége a karakterének hogy ő egy protián, akikkel az egybe is találkozhattunk, csak ő túlélte a hibernálást, mert nem kapcsolták le az áramról. Javik nagyon visszahúzodó, az összes fajra mint alacsonyabb rendű faj tekint.

Vélemény:
Történet: ► Itt bontakozik ki igazán a történet, megjelentek a Kaszások akiket eddig az csak eddig mesének hittek sokan. Nagyon drámai a másik két részhez ez a rész, de nagyon jó.
Grafika:  Hát látszik hogy 2012-es játékról van szó, a grafikával teljesen megvagyok elégedve, csoda szép. Mondjuk sajnos néhány DLC feltelepítése során eddig nem tapasztalt bugokkal találkoztam, de ez a legkisebb.

  • Share:

You Might Also Like

0 megjegyzés