Az Útvesztő (The Maze Runner) 1. kötet ✔

kedd, április 01, 2014


Múlt hét hétfőn kezdtem el olvasni ezt a több mint 300 oldalas remekműt és egy nap alatt befejeztem úgy hogy közben iskolában voltam. Hihetetlen jó kis könyvecske, akik szeretik az izgalmat azoknak csak ajánlani tudom. Én magam most mióta kiadták a The Maze Runner film előzetesét vagyok ennyire rákattanva de nem bántam meg azokat az órákat amiket rászántam.
" Thomas még egyszer körbetekintett. Teljesen más hangulata lett a Tisztásnak így, hogy tömör falak veszik körbe, és nincs kiút. Megpróbált rájönn, mire szolgálhat ez az egész, és egyik megoldás sem volt túl megnyugtató. Most vagy ők vannak bezárva, vagy valami más van kizárva, amit árthat nekik."
Történetünk főszereplője, Thomas arra ébred hogy egy lifben van, ami épp valahová szállítja. A keresztnevén kívül semmire sem emlékszik.  Majd hirtelen hatalmas minden eddigi zaj elhal, és a doboz tetejét, amiben jelenleg tartózkodik felnyírják és szembe találja magát egy jó pár férfival, akik üdvözlik őt a Tisztáson. Persze Thomas teljesen össze van zavarodva, semmit sem ért. Kérdések ezrei cikáznak a fejében: Ki ő? Kik a többiek? Mit keress itt? Egyáltalán hol az az itt?
Arról nem is beszélve hogy szinte ki se száll a dobozból már is ellentűzésbe kerül Gallyal, aki az első találkozástól kezdve végig árulónak nevezi a fiút.
Emellett megismerkedünk még Newtal és Albyval, a csoport rangidőseivel is akik próbálnak rendet tartani. 
Chuck talán a legfiatalabb kis srác mindegyikük közül, Thomas előtt érkezett és rögtön próbál barátkozni a fiúval. Ő az akivel Thomas legelőször megosztja hogy nem tudja miért és hogy hogyan, de ez az egész hely neki ismerős, illetve hogy futó akar lenni.
Nem sokkal ezután találkozik Minhoval, aki a Futók Elöljárója. A fiú kezdettől kezdve barátságosan viselkedik Thomassal. 
"Különféle érzelmek csatáztak a fejében és a szívében. Zavar. Kíváncsiság. Pánik. Félelem. Mindezeket pedig átitatta a teljes reménytelenség sötét gondolata, mintha a világ megszűnt volna a számára - valaki kitörölte az agyából, és valami iszonyatosat ültetett a helyébe.
 Aztán a második napon valami teljesen hihetetlen történik. Egy újabb embert szállított a doboz, pedig az csak havonta egyet szokott. A tetejében egy eszméletlen lány.
- Az történik, hogy egy francos újonc érkezik fel a Dobozban. - Hatásszünetet tartott. - Ebben a pillanatban. - És? - Ahogy Thomas jobban megnézte magának a fiút, rájött, hogy amit nyugalomnak hitt, az inkább hitetlenkedés, talán izgalom volt. - És? - kérdezett vissza Newt. - Zöldfül, még sose jött két újonc ugyanabban a hónapban, nemhogy két egymást követő napon.
Először hallottnak hiszik azonban miután felhozzák a dobozból, hirtelen felül és egy érdekes mondat jön ki  a száján. "Minden megfog változni.". Majd ismét elájul és egy jó darabig nem is tér magához. Illetve egy papírt szorongatott a  kezébe amin az állt hogy a lány az utolsó akit odaküldtek.
 A mondata beigazolódik. Még nem említettem de a Tisztást egy tömör, masszív igen magas fal veszi körül ami minden este egy bizonyos időben bezáródik, majd reggel kinyílik. A Futóknak az esti időpontig kell visszaérniük és reggel a kapu nyitáskor indulnak ismét utuknak.
Azonban a lány érkezése után a fal nem záródott be, az ég elszürkül, és a heti ellátmányok se érkeznek. Minden a feje tejére áll. Ekkor határozzák el hogy itt az idő a kijutásra.

  • Share:

You Might Also Like

0 megjegyzés